#12

Mayıs 10, 2011




Donem: 1970

Boyut: 8.2 cm
Imza: J.J.
Alindigi yer: E-bay / Sydney, Avustralya


Jonette Jewelery
Jonette Jewelery’nin kurucusu, Rhode Island dogumlu Abraham Lisker, mucevher sektorune girmeden once fizik egitimi aliyor. Genclik yillarinda kariyer yolunu degistirip mucevher ureticileriyle birlikte calismaya basliyor. 1935 yilinda “Providence Jewellery Company” adi altinda bir sirket kurup kostum mucevher tasarimi konusunda uzmanlasiyor. 1937 yilinda Abraham’in kardesi Nathan’in da dahil olmasi ile sirket ismi “Lisker & Lisker” olarak degistiriliyor. Balerin temali ve sedef malzeme ile dizayn ettikleri ignelerin buyuk ilgi gormesi uzerine uretim yelpazelerini hediyelik esyalar ile genisletiyorlar.  


Abraham Lisker, Ikinci Dunya Savasi’nin baslamasiyla ortaya cikan ana madde ve satis kisitlamalari sebebiyle sirketi kapatip, iki yil boyunca Amerikan ordusunda gorev aliyor. Lisker kardesler 1944 yilinda, savasin bitmesinin ardindan sirketi tekrar faaliyete koyma karari aliyorlar. Bu sefer babalarinin adi John ile annelerinin adi Etta’nin birlesimi olan “Jonette Jewelry Co.” ismi ile siket kapilarini aciyorlar. 


1970 yili, her bir mucevhere ‘J.J.’ imzasini atmaya basladiklari yil olarak tarihe geciyor. 1972 yilinda emekli olmaya karar veren Abraham’in yerini oglu B. Gordon Lisker aliyor. 


Gordon, 1986 yili itibariyle uretim aglarini baska sirketleri de bunyelerine katarak genisletiyor ve ‘J.J.’ imzasini Roma rakamlari “MMLXXXVI” olarak degistiriyor. 


69 yillik tarihe sahip aile sirketi Jonette Jewelry 2006’nin Eylul ayinda, yeni dunya ekonomik duzenine yenik duserek kapilarini kapatiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder